Mletá káva - prečítajte si, ako z nej dostať maximum

Mletá káva - ako z nej dostať maximum

Kúpiť si vopred pomletú kávu je ideálna možnosť pre ľudí, ktorí nedisponujú mlynčekom na kávu a chcú si vychutnať čo najlepšiu kávu.

Vďaka mletej káve si aj doma ľahko pripravíte lahodnú kávu.

Overené značky ako Lavazza, illy alebo Starbucks prinášajú špeciálne vákuovo balené mleté kávy, ktoré sú okamžite vhodné na prípravu. 

Mletá káva je vlastne zrnková káva, ktorá je zomletá tesne po upražení a vákuovo zabalená tak, aby sa v nej čo najviac uchovala jej čerstvosť, chuť a vôňa.

Aby ste dosiahli maximum chuti kávy, mali by ste mletú kávu použiť - pripraviť čím skôr po otvorení balíčka - aj vopred namletá káva bude lepšia, ak ju uvaríte čím skôr po zakúpení. Aj preto bývajú balenia mletej kávy čo sa týka gramáže menšie, ako tej nemletej - zrnkovej. 

Ako si doma pripraviť najlepšiu kávu?  

V dnešnej dobe sa vďaka neustále klesajúcim cenám stáva bežnou súčasťou domácností jednoduchý espresso kávovar - či už automatický na zrnkovú kávu alebo kapsulový pre použitie kávových kapsúl.

Občas sa však môže stať, že kávovar nie je po ruke. Možností, ako sa dostať k svojej dennej dávke kofeínu je aj napriek tomu viacero.

Každá príprava kávy si však vyžaduje rôznu hrúbku mletia od jemného prášku, vhodného na espresso, až po hrubšie mletie, ktoré je príznačné napríklad pre populárny a jednoduchý French Press. 

Kľúčom k maximálnej chuti z vášho domáceho espressa alebo kávy z moka kanvice či French pressu je jemné zomletie. 

Zalievaná káva - "turek"

Túto prípravu kávy nepochybne pozná každý. Je to jednoducho zaliata mletá káva horúcou vodou. Do šálky vložíme približne dve kávové lyžičky jemne mletej kávy a zalejeme ich približne 93 stupňovou vodou. 

Dôležitá je pri tejto príprave práve hrúbka mletia, teplota vody a čas lúhovania. Ak bude zomletá príliš najemno - na prach - káva bude nepríjemne horká až trpká. Naopak, príliš hrubé mletie spôsobí, že sa káva nevyluhuje dokolane - chuť bude slabá a kúsky kávy budú plávať na povrchu.

Nikdy nezalievajte kávu úplne vriacou vodou. Mletú kávu tým spálite a zničíte jej chuť. 

Podstatou pravého turka je kávová usadenina. Ideálne je však kávu po zaliatí a približne štyroch minútach scediť. Čím dlhšie necháte mletú kávu v horúcej vode lúhovať, tým viac sa do šálky uvoľnia aj škodlivé látky či prebytočný kofeín.

Náš tip: Skúste si šálku pred tým, ako do nej nasypete mletú kávu, nahriať. Stačí, ak ju vypláchnete horúcou vodou. 

mletá káva coffeeport

Mletá káva pre French press

French press je jedna z najjednoduchších metód prípravy kávy. Potrebujete len jednoduchú kanvičku s piestom, takzvaný french press. Kúpite ju za pár eur v každom obchode s domácimi potrebami, často je v ponuke rôznych supermarketoch. 

Kávu na French press treba pomlieť na hrubšie čiastočky, približne ako je hrúbka kryštálového cukru. Baristi odporúčajú pomer kávy a vody približne 1:17, čo sa označuje za "zlatý pomer".

French press ohrejte v teplej vode, nasypte kávu a zalejte ju na asi 30 sekúnd malým množstvom vody, nech "rozkvitne". Dolejte zvyšnú vodu a nechajte asi 4 minúty lúhovať.

Lyžicou potom rozbite krustu z kávy, ktorá sa vytvorila na hladine, zatlačte piest a kávu hneď prelejte do šálok, aby sa ďalej neextrahovala. Ak máte radi sladšiu kávu, toto je tá správna metóda pre vás.

french press káva coffeeport

Mletá káva a Dripper Hario V60

Ďalšia obľúbená alternatívna príprava kávy je Dripper Hario V60. Je to jednoduché - lacné zariadenie - takzvaný dripper. Do drippera sa používajú jednorazové papierové filtre, ktoré treba pred použitím prepláchnuť horúcou vodou, aby ste z nich dostali pachute.

Káva by mala pre tento spôsob prípravy namletá o niečo jemnejšie ako na french press. Takisto ako pri french presse, kávu vo filtri najprv zalejte malým množstvom vody a nechajte 30 - 45 sekúnd "kvitnúť", potom dolejte zvyšnú vodu a nechajte kávu pretiecť do nádoby.

food-2940279_640

Mletá káva a Moka kanvička - koťogó

Moka kávovary boli súčasťou domácností dlhé roky. Niekde ich volajú pressovar alebo taliansky samovar,  u nás zľudoveli pod názvom koťogó. Kanvičky ponúkajú  lacnú a pohodlnú prípravu kávy.  

Káva pre použitie v moka kávovare by mala byť pomletá na jemno až stretne hrubo. Do spodnej časti moka kávovaru nalejete vopred pripravenú horúcu vodu až po pretlakový ventil – ten býva označený ryskou. 

Do zásobníka v strednej časti moka konvičky nasypte také množstvo jemne namletej kávy, aby bol plný. Kávy by malo byť toľko, aby po zarovnaní bola v jednej úrovni s horným okrajom sitka, pričom kávu netreba utláčať.

Pevne pripevnite hornú časť moka konvičky aj so sitkom a vloženým tesnením.

Takto pripravený moka kávovar položíme ohrievať na sporák alebo varnú dosku a nastavíme stredný stupeň ohrevu.

Po chvíľke sa vodná para začne pretláčať cez namletú kávu a piestik až do vrchnej nádoby, kde začne vytekať vyextrahovaná káva.

Akonáhle začne káva pretekať do horného zásobníka, zmiernime intenzitu ohrevu a počkáme na koniec extrakcie.

Kávu varíme cca 1,5 minúty a kanvicu odstavujeme zo sporáku tesne pred dokončením extrakcie, teda v momente keď počujeme výrazné bublanie.

Po dovarení kanvičku zložíme z variča a môžeme podávať čerstvú moka kávu.

 

mokka káva príprava koťogó

mokka káva príprava koťogó

mokka káva príprava koťogó