Mletá káva

11 položiek celkom

Mletá značková káva

Pre všetkých, ktorí nemajú možnosť si kávu tesne pred uvarením pomlieť doma, ponúkame viacero možností. 

Mletá káva je ideálna pre tých, ktorí nedisponujú mlynčekom na kávu. Vďaka nej si ľahko pripravíte espresso alebo tureckú kávu.

Overené značky ako Lavazza, illy alebo Starbucks prinášajú špeciálne vákuovo balené mleté kávy, ktoré sú pripravené pre vás. 

Mletá káva je vlastne zrnková káva, ktorá je zomletá tesne po upražení, vákuovo zabalená tak, aby sa čo najviac uchovala jej čerstvosť, chuť a vôňa.

Aby ste dosiahli maximum chuti kávy, mali by ste ju použiť skôr, ako zatuchne. Aj vopred namletá káva bude lepšia, ak ju uvaríte čím skôr po zakúpení. Aj preto bývajú balenia mletej kávy menšie, ako zrnkovej.

Mletá káva je takto pripravená na vloženie do kávovaru a na prípravu šálky „skutočnej“ kávy. 

Kľúčom k maximálnej chuti z vášho domáceho espressa alebo kávy z moka kanvice či AeroPressu je veľmi jemné zomletie. 

Ako si doma pripraviť najlepšiu kávu?  

V dnešnej dobe sa vďaka neustále klesajúcim cenám stáva bežnou súčasťou domácností jednoduchý espresso kávovar - či už automatický na zrnkovú kávu alebo kapsulový pre použitie kávových kapsúl.

Občas sa však môže stať, že kávovar nie je po ruke. Možností, ako sa dostať k svojej dennej dávke kofeínu je aj napriek tomu viacero.

Každá príprava kávy si však vyžaduje rôznu hrúbku mletia od jemného prášku, vhodného na espresso, až po hrubšie mletie, ktoré je príznačné napríklad pre populárny a jednoduchý French Press.

Zalievaná káva - "turek"

Túto prípravu kávy nepochybne pozná každý. Je to jednoducho zaliata mletá káva horúcou vodou. Do šálky vložíme približne dve kávové lyžičky jemne mletej kávy a zalejeme ich približne 93 stupňovou vodou. 

Dôležitá je pri tejto príprave práve hrúbka mletia, teplota vody a čas lúhovania. Ak bude zomletá príliš najemno - na prach - káva bude nepríjemne horká až trpká. Naopak, príliš hrubé mletie spôsobí, že sa káva nevyluhuje dokolane - chuť bude slabá a kúsky kávy budú plávať napovrchu.

Nikdy nezalievajte kávu vriacou vodou. Mletú kávu tým spálite a zničíte jej chuť. 

Podstatou pravého turka je usadenina.Ideálne je kávu po približne štyroch minútach scediť. Čím dlhšie necháte mletú kávu lúhovať, tým viac sa do šálky uvoľnujú aj škodlivé látky či prebytočný kofeín.

Náš tip: Skúste si šálku pred tým, ako do nej nasypete mletú kávu, nahriať. Stačí, ak ju vypláchnete horúcou vodou. 

mletá káva coffeeport

French press

French press je jedna z najjednoduchších metód prípravy kávy. Potrebujete len jednoduchú kanvičku s piestom, takzvaný french press. Kúpite ju za pár eur v každom obchode s domácimi potrebami, často je v ponuke rôznych supermarketov. 

Kávu na French press treba pomlieť na hrubšie čiastočky, približne ako je hrúbka kryštálového cukru. Baristi odporúčajú pomer kávy a vody približne 1:17, čo sa označuje za "zlatý pomer".

French press ohrejte v teplej vode, nasypte kávu a zalejte ju na asi 30 sekúnd malým množstvom vody, nech "rozkvitne". Dolejte zvyšnú vodu a nechajte asi 4 minúty lúhovať.

Lyžicou potom rozbite krustu z kávy, ktorá sa vytvorila na hladine, zatlačte piest a kávu hneď prelejte do šálok, aby sa ďalej neextrahovala. Ak máte radi sladšiu kávu, toto je tá správna metóda pre vás.

french press káva coffeeport
french press káva lavazza coffeeport

Dripper Hario V60

Ďalšia obľúbená alternatívna príprava kávy je Dripper Hario V60. Je to jednoduché - lacné zariadenie - takzvaný dripper. Do drippera sa používajú jednorazové papierové filtre, ktoré treba pred použitím prepláchnuť horúcou vodou, aby ste z nich dostali pachute. Káva by mala pre tento spôsob prípravy namletá o niečo jemnejšie ako na french press. Takisto ako pri french presse, kávu vo filtri najprv zalejte malým množstvom vody a nechajte 30 - 45 sekúnd "kvitnúť", potom dolejte zvyšnú vodu a nechajte kávu pretiecť do nádoby.

food-2940279_640