Mních pašerákom. Sedem zrniek ukryl v brade a zmenil Indiu

Káva v Indii nie je taká rozšírená ako čaj, no jej pestovanie má oveľa dlhšiu tradíciu. Indická káva je známa svojou jemnou arómou, pretože v porovnaní s inými kávovníkovými krajinami rastie viac v tieni a menej na priamom slnku. Viac ako 90 percent indických pestovateľov kávy sú malí farmári – malo by ich byť približne 250 tisíc. 

India je aktuálne 5. najväčší producent kávy na svete. Ako sa káva dostala do tohto regiónu?

Stará legenda hovorí, že kávová história v Indii sa začala siedmimi svätými semienkami. Súfijský svätec Baba Budan sa koncom 17. storočia vybral z Indie na púť do Mekky. Na spiatočnej ceste sa zastavil v meste Mocha v Jemene, kde ochutnal tmavú sladkú tekutinu zvanú Quahwa.

Bola to láska na prvý dúšok a Baba Budan si zaumienil, že bez kávy sa domov do Indie nevráti. Zdanlivo jednoduchá myšlienka však narazila na tvrdú realitu. Pestovatelia v Jemene vedeli, že káva je jedinečná a snažili sa chrániť svoj kávový obchod. V tých časoch ju vyvážali do iných častí sveta len v upraženej forme, aby si nikto nemohol dopestovať svoju vlastnú. Vynášať semená zelenej kávy z Arábie bolo prísne zakázané. 

Mních Baba Budan sa však do kávy zamiloval tak, že bez neho sa nechcel vrátiť do Indie. Sedem semien zelenej kávy si tak schoval do brady, aby mu ich cestou späť nezhabali. Keďže číslo sedem je v islamskom náboženstve posvätné, svätcov akt nosenia siedmich kávových zŕn sa považoval za náboženský čin.

lighthouse coffee india cerstvo prazena kava zrkna1

Po mníchovi pomenovali pohorie 

Po návrate z púte zasadil Baba Budan sedem semien kávy na nádvorí svojej pustovne v Chikmagalure v Karnatake, ktorá sa tak stala rodiskom a pôvodom kávy v Indii. Kávovníky sa postupne rozšírili ako výsadby na dvoroch aj do okolitých pohorí Chandangiri. Aby sa ľudia poďakovali súfijskému svätcovi za jeho úsilie, pomenovali na jeho počesť celé pohorie ako Baba Budan Giri ("Giri", čo znamená kopec).

V 18. storočí tu začali britskí podnikatelia pestovať kávu vo veľkom a premenili lesy v južnej Indii na komerčné kávové plantáže. India sa premenila na obrovského prispievateľa do globálneho exportu kávy. 

Kávovníky sa pestujú prevažne na úrodných svahoch pohoria Karnataka v nadmorských výškach 1 400 – 1 800 metrov. Kávy Mysore sú najznámejšie a najobľúbenejšie zo všetkých indických káv. Celkový chuťový profil je veľmi jedinečný, s príjemným korenistým nádychom.

Lighthouse Coffee India Plantation Bababudan AA má chuť tmavej horkej čokolády, sladkého karamelu a tabaku, ktoré sa spájajú s jemne praženými lieskovými orieškami. V pozadí sú jemné tóny škorice, kardamónu, muškátového orieška, klinčekov a korenia, ktoré rastú popri kávovníkoch. Predĺžená dochuť pripomína vlašské orechy.

Lighthouse Coffee India Plantation Bababudan AA je perfektná káva na espresso, americano ale aj filter, výborne chutí aj v mliečnych kombináciách ako latté alebo cappuccino.