Najslávnejší moreplavec dal meno kávovej veľmoci. Vyrástla aj vďaka pokániu farmárov

Neodolal som. Poprosil som umelú inteligenciu, aby napísala pár viet o káve, tak, ako by ich vytvoril môj obľúbený kolumbijský spisovateľ Gabriel García Márquez. Pri pití kávy z Kolumbie na neho často myslím. Jeho magické obrazy, v ktorých sa každodenné mieša so zázračným, sa k nej nádherne hodia.

 

"Káva je ako múdrosť, ktorá sa vynára z hlbín zeme a vôňou nás prebúdza k životu. Nápoj, ktorý nás robí živými a dáva nám silu pokračovať ďalej, bez ohľadu na to, aké náročné sú naše dni. Káva je láskou, ktorá nás spája s ostatnými a dáva nám dôvod na úsmev," napísala AI.

 

Kolumbiu, ako jedinú krajinu Južnej Ameriky, obmývajú dva oceány - Atlantický a Tichý. Možno aj preto má meno po najslávnejšom moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi. Krajina s bohatou kultúrou a históriou, plnou kontrastov a rozmanitosti. Vysoké hory, džungle, púšť, pralesy a pláže, divoké zvieratá, nádherné motýle lákajú jedinečné druhy orchideí. A k tomu jedna z najlepších káv, s ktorou najlepší baristi vyhrávajú svetové súťaže.

058f9c10-2c4a-4c1f-a348-c3a6411ea13e

Kolumbia. Domov kávy

 

V kolumbijskom hospodárstve stojí na prvom mieste pestovanie kávy. Rastie tu na viac ako pol milióna hektároch pôdy a kávový priemysel zamestnáva viac ako 500 000 farmárov spojených v organizácii „Nacional de cafeteros“. Kávu pestuju predovšetkým v horských oblastiach s teplotami okolo 21 stupňov Celzia a vlhkosťou vzduchu okolo 70 percent. Tieto podmienky sú ideálne a pomáhajú zaručiť vysokú kvalitu produktu.

 

Zber prebieha zväčša ručne od decembra do marca, pričom zberači oberajú iba zrelé kávové čerešne. Po zbere ich prenesú do spracovateľskej stanice, kde sa po spracovaní vysušia na slnku alebo v sušiarni. Väčšina kávy z Kolumbie ide na export. Chuťovo je kolumbijská káva pestrá tak, ako krajina, v ktorej sa pestuje. Medzi odborníkmi je považovaná za jednu z najkvalitnejších na trhu. Aký príbeh sa za tou kolumbijskou skrýva?

Bohatá história kávy v Kolumbii

 

Pestovanie kávy v Kolumbii možno vysledovať od začiatku 18. storočia. Približne v rovnakom čase začali do regiónu prichádzať jezuitskí kňazi z Európy.

Vtedajší vodcovia Kolumbie chceli, aby sa miestni farmári začali vo veľkom venovať pestovaniu kávy, no narazili na odpor. Keďže trvá približne päť rokov, kým káva poskytne svoju prvú úrodu, farmári sa obávali, ako prežijú počas tohto dlhého obdobia.

Tak ako v Indii vďačia podľa legendy za pestovanie kávy súfijskému mníchovi, tu zase dejiny kávy zmenili jezuiti. Najmä snaha o poctivé pokánie zo strany kolumbijských farmárov.

 

Legenda hovorí, že kňaz Francisco Romero navrhol miestnym farmárom v malom mestečku Salazar de Las Palmas po spovedi ako znak pokánia zakaždým zasadiť aj tri, štyri rastliny kávovníka. Netrvalo dlho a tento nápad si všimol kolumbijský arcibiskup. Zapáčil sa mu to a nariadil tento druh „pokánia“ aj ostatným kňazom.

 

V priebehu niekoľkých rokov sa tak hriechy kolumbijských farmárov premenili na šálky lahodnej kávy. Kolumbia sa stala jednou z najväčších krajín produkujúcich kávu vďaka skutočnému pokániu jej predkov.ff534d94-1c6b-4df1-877a-965be2451759-1

 

Čím sú kolumbijské kávové zrná také výnimočné?

 

Nikoho dnes neprekvapí, že kávový priemysel v Kolumbii je prosperujúcim mega biznisom. Kolumbijská káva si už dlho drží povesť excelentnosti, kvality a konzistencie. Topografia krajiny, ktorej dominuje rozľahlé pohorie Ánd, staré horské lesy s oceánskymi hmlami, stabilné podnebie a pôda bohatá na živiny spoločne vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie kávy.

 

V Kolumbii je viac ako 20 rôznych geografických oblastí, v ktorých sa káva pestuje, pričom viac ako 80 percent kávy sa pestuje a spracováva na malých farmách. Zrná zvyčajne spracovávajú za mokra. Na oddelenie dužiny od čerešní používajú vodu. Mokré spracovanie funguje dobre vo väčšine klimatických podmienok a vyžaduje menej práce. Tento proces dáva kolumbijskej káve čistejšiu a ovocnejšiu chuť.

 

Zatiaľ čo káva z každého regiónu sa môže pochváliť jedinečnými vlastnosťami, všetky kolumbijské kávy vytvárajú v ústach chuťovo bohatý pocit s miernou kyslosťou, ktorú odborníci označujú ako „čistú“ alebo „citrusovú“, a jemné tóny orieškov a mliečnej čokolády. V káve sa dajú ľahko nájsť jemné kvetinové tóny so základnými tónmi tropického ovocia, červených bobúľ v spojení so sladkosťou na úrovni cukrovej trstiny alebo karamelu. Jemná kyslosť je spôsobená predovšetkým vysokými nadmorskými výškami a nižšími teplotami.43b955b3-2ec0-4873-840f-cad5d87362de

 

Jediná najlepšia káva na svete neexistuje. Tá kolumbijská však nepochybne patrí medzi tie najlepšie z najlepších. Kde si ju môžete kúpiť?

V supermarkete to bude náročné. Ak chcete skutočnú chuť, určite by ste mali skúsiť niektorú zo slovenských pražiarní. Čerstvo upražená káva chutí najlepšie.

 

V našej ponuke nájdete skvelú Lighthouse Coffee Colombia Supremo Rio Magdalena. Káva s označením "Supremo" je jednou z najvyšších tried kávy a znamená, že je vyrobená z najväčších a najkvalitnejších zrn kávy. Trieda "Supremo" je spojená s vysokou úrovňou konzistencie a chuti. Rio Magdalena je názov rieky, ktorá tečie cez strednú časť Kolumbie. Oblasť, ktorá sa nachádza na pobreží tejto rieky, sa tiež nazýva Rio Magdalena a zahŕňa štyri departamenty: Magdalena, La Guajira, Cesar a Sucre. Táto oblasť je špecifická svojim tropickým podnebím a kvalitnou pôdou, ktoré poskytujú ideálne podmienky pre pestovanie kávovníkov.