100% Arabica

Najrozšírenejšie druhy kávy, ktoré pozná kávový svet, sú Arabica a Robusta.  Líšia sa od seba nielen spôsobom pestovania, vzhľadom zŕn, obsahom kofeínu ale aj chuťou. Známejšia a rozšírenejšia z týchto dvoch druhov je káva Arabica. Je chuťovo jemnejšia a navyše i drahšia. Z celosvetovej úrody je viac ako 70 percent práve z kávy Arabica.

9 položiek celkom

Arabica alebo robusta - rozdiel spoznáte aj vy

Viete, ktoré sú u nás dva najrozšírenejšie druhy káv? Starý vtip hovorí, že neska a zalievaná. A ako je to naozaj? Zabudli už Slováci na „turka“ alebo instantné kávy 3v1?

Najrozšírenejšie druhy kávy, ktoré pozná kávový svet, sú Arabica a Robusta.

Líšia sa od seba nielen spôsobom pestovania, vzhľadom zŕn, obsahom kofeínu ale aj chuťou.

Známejšia a rozšírenejšia z týchto dvoch druhov je káva Arabica. 

O káve Arabica sa hovorí, že je najchutnejšia zo všetkých druhov. Vďačí za to nižšiemu obsahu kofeínu a vyššiemu množstvu olejov a cukrov

Arabica ponúka pestrú paletu chutí a aróm.

Ker kávy Arabica dosahuje výšku približne tri metre, najčastejšie rastie v nadmorských výškach od 600 metrov do 2000 metrov nad morom, niekedy aj viac. Je náročnejšia na pestovanie, prvýkrát zarodí až po šiestich rokoch.

Je chuťovo jemnejšia a navyše i drahšia. Z celosvetovej úrody je viac ako 70 percent práve z kávy Arabica. Za najväčším producentom Brazíliou nasledujú Vietnam, Kolumbia, Indonézia a Etiópia.

Vôňu a chuť Arabicy ovplyvňuje množstvo faktorov, miesto, kde sa vypestovala, jej spracovanie, a tiež teplota a dĺžka praženia.

Arabica z Brazílie má mierne sladkú až čokoládovú chuť, africká je zas ovocnejšia.

Arabica obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než robusta.

Zrno arabicy býva ploché, má podlhovastý tvar a v strede má krivú ryhu do písmena S.

Robusta - lacnejšia ale silnejšia v kofeíne

Káva robusta sa pestuje v oblastiach strednej a západnej Afriky, v Ázii rastie na Srí Lanke, v Thajsku, Indonézii a na Filipínach. Jej pestovanie nie je náročné, a preto je lacnejšia ako Arabica.

Darí sa jej už v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu zreje oveľa rýchlejšie. Vzrastom môže niekedy dosiahnuť až 13 metrov a na ideálne pestovanie si vyžaduje teplejšie a stabilnejšie podmienky s teplotou 24 až 29 °C.

Na rozdiel od arabiky, robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2 - 3 rokoch.

Nájdeme ju vo väčšine kávových zmesí. Má vyšší obsah kofeínu, silnejšiu a výraznejšiu chuť a tmavšiu farbu.

Chuťovo je robusta nezameniteľná svojou výraznou horkosťou, väčšinou u nej cítiť veľmi silné, zemité telo.

Zrná robusty sú odolnejšie, znesú väčšie zmeny teplôt a používajú sa predovšetkým na výrobu instantnej kávy.

Niektoré kávové značky pripravujú preto aj rôzne namiešané zmesi, kde kombinujú rôznymi pomermi zrná arabiky a robusty a predávajú ich pod názvom blend. Zmesi potom tvoria vyváženejšiu, harmonickú a komplexnejšiu chuť.

Zrnko robusty je menšie, vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou.

Zľava na prvý nákup 10%
Zaregistrujte sa
získate zľavu na prvý nákup
Doručenie objednávky do 24 hodín
Doručenie do 24 hodín
pre objednávky do 12.00 hod.
Doprava zadarmo
Doprava zadarmo
pri objednávke nad 60 €
Spokojnosť zákazníkov
3000+
spokojných zákazníkov