Lavazza versus illy: Aká je najlepšia talianska značka kávy?

Väčšina ľudí, ktorí pijú kávu, už určite počula o dvoch talianskych značkách - illy a Lavazza.

Na svete to už tak z nejakého dôvodu funguje vo všetkých oblastiach. Dve veľké firmy, najväčší konkurenti, rozdelia ľudí na dva tábory. Láska a nenávisť. Nič iné neexistuje.

Mercedes versus BMW, Apple versus Samsung, Canon versus Nikon, Real versus Barcelona. Ak by sme to chceli preniesť do kávového biznisu v rámci talianskych značiek, ponúka sa prirovnanie Lavazza versus illy. 

Na prvý pohľad to môže vyzerať, že tieto dve značky kávy sú takmer rovnaké. Káva ako káva. Ale počkať! Aj tu existujú rozdiely, ktoré by ste mali poznať ešte predtým, ako si jednu z týchto značiek zakúpite. 

illy 

Spoločnosť illy založil v roku 1933 v Taliansku Francesco Illy. Illy sa špecializuje na výrobu espressa, vyrába svoju vlastnú značkovú zmes kávy v troch rôznych praženiach - regular, dark roast a potom bezkofeínové. 

Legendárna je ich káva illy clasiccoilly má vo svojej ponuke aj takzvanú single origin kávu Arabica. Single origin znamená, že káva pochádza výlučne z jednej plantáže. Každá plantáž je v porovnaní s ostatnými niečím špecifická, má mierne odlišnú pôdu, nadmorskú výšku, a tiež iné klimatické podmienky.

Illy ponúka kávu single origin zo šiestich krajín: Guatemaly, Brazílie, Kolumbie, Etiópie, Indie a Kostariky. 

Kávu Illy môžete dostať v špecifických plechovkách, ktoré sú natlakované inertným plynom namiesto vzduchu. Reputácia spoločnosti Illy ako producenta prémiovej kávy je vo veľkej miere založená na použití stopercentných zŕn Arabica vo všetkých ich výrobkoch.

illy classico coffeeport

Lavazza

Značka Lavazza rovnako ako illy pochádza z Talianska. Založil ju v roku 1895 Luigi Lavazza v Turíne. Rovnako ako Illy, aj Lavazza používa pri výrobe kávu, ktorú dováža z rôznych zdrojov z celého sveta, vrátane Kostariky, Kolumbie, Brazílie, Guatemaly, Hondurasu, Indonézie, Ugandy alebo Mexika. 

Aj Lavazza má v ponuke niektoré kávy, ktoré sú stopercentné Arabicy, väčšina z ich kávového portfólia je však zmesou káv Arabica a Robusta. Rovnako ako Illy, aj Lavazza ponúka svoju kávu ako zrnkovú, alebo mletú.

lavazza-crema

Ako sú na tom títo talianski kávoví giganti?

Lavazza patrí medzi najznámejšie značky kávy. Množstvo zákazníkov obľubuje ich mletú kávu, ktorá sa výborne hodí na prípravu v moka konvičke alebo metódou French press. Aj keď Lavazza ponúka niekoľko rôznych zmesí, rozdiel v chutiach medzi nimi nie je zásadný najmä vďaka podielu kávy Robusta, ktorú obsahujú.

Na druhej strane má illy významnejšie zastúpenie na trhu s espressom a zákazníci ho vo všeobecnosti považujú za výrobcu kvalitnejších výrobkov. Jedinečná príchuť ich espressa si tiež získala reputáciu kvality.

Robusta vs Arabica

Ako sme už spomenuli, Illy používa iba kávové zrná odrody Arabica, zatiaľ čo Lavazza vo väčšine používa zmes Arabicy a Robusty. 

V Coffeeport uvádzame pri jednotlivých značkách presné zloženie tak, ako sme ho dostali od výrobcu.

Téme rozdielu medzi odrodami Arabica a Robusta sme venovali špeciálny článok, teraz si zhrňme niekoľko kľúčových bodov:

  • 75 percent celosvetovo vyrobenej kávy je z odrody Arabica a zvyšných 25 percent je Robusta
  • Chuť kávy Arabica je medzi konzumentmi kávy obľúbenejšia, pretože obsahuje viac cukrov a má odlišné chuťové profily
  • Zrnká odrody Robusta obsahujú viac kofeínu a antioxidantov a často ju uprednostňujú ľudia, ktorí majú radi silnejšiu šálku

Ale čo chuť? Samozrejme, najdôležitejším faktorom každého nápoja je chuť.

Profil príchute illy

Značka illy sa predáva za vyššiu cenu ako Lavazza. Illy sa napriek tomu teší obrovskej popularite po celom svete, najmä pre svoju stredne praženú mletú kávu.

Káva Illy je na podnebí okamžite sladká a zamatová, s tónmi ovocia, chuťou karamelu a čokolády. 

Kvetinové dochute sú sladké s medom a mandľami s nádhernou voňou. 

Fanúšikovia kávy illy hovoria, že tajomstvom úspechu tejto značky je konzistencia chutí, ktorá sa drží šálka za šálkou.

Zaujímavosťou je, že talianski kávičkári zo severu Talianska uprednostňujú jemnejší a jasnejší chuťový profil stopercentných kávových zŕn Arabica. 

Naopak, juh Talianska sa prikláňa skôr k drevitým, trpkým chutiam, ktoré produkuje odroda Robusta. Takže nie je prekvapením, že Illy je obľúbenejšia medzi severnými Talianmi, ktorí uprednostňujú menej horký a jemnejší profil chutí.

illy single origin brasile coffeeport

 

Profil príchute Lavazza

Pozrime sa na chuťový profil jedného z najobľúbenejších produktov Lavazzy, Lavazza Super Crema. 60% tejto zmesi tvorí odroda Arabica zo Strednej Ameriky, Brazílie a Indie, zvyšných 40% Robusta z Indonézie a Vietnamu.

Lavazza Super Crema je jemná a krémová káva s tónmi lieskových orieškov, mandlí, trstinového cukru a medu. Ide o zmes odrôd Arabica pochádzajúcich z Brazílie, Kolumbie a Indie, ako aj odrôd Robusta z Indonézie a Vietnamu. Po uvarení má Lavazza Super Crema príjemnú, zreteľnú vôňu medu, mandlí a sušeného ovocia.

Káva je stredne pražená, aby nebola príliš horká ale ani jemná.

Táto zmes Lavazza patrí medzi najpredávanejšie kávy v USA a v Európe, pravdepodobne kvôli svojej univerzálnosti a dobrej kombinovateľnosti s mliečnymi nápojmi a všeobecnej demografickej preferencii varenia s miernejšou príchuťou.

Medzi ďalšie obľúbené kávy Lavazza patrí Lavazza Espresso Italiano.

Lavazza Espresso Italiano je stopercentná zmes arabiky z kávy pestovanej v Strednej a Južnej Amerike s úžasne vysokými aromatickými tónmi, bohatým telom a lahodnou chuťou. Toto dlho pražené kávové zrno sa môže pochváliť výraznou talianskou chuťou a chuťou espressa. 

Kávové zrná pre túto kávu sú bez pridania akýchkoľvek chemikálií a genetických modifikácií - sú bezpečné a zdravé pre všetkých. 

Chuťový profil Lavazza Espresso Italiano je veľmi zemitý a korenisto aromatický. Káva má príjemnú vôňu, ktorá jej dodáva na jedinečnosti a exkluzivite. Dochuť kávy je rovnako príjemná, zatiaľ čo čokoládová aróma zabezpečí, že vaša kuchyňa alebo kancelária budú príjemne voňať po celý deň.

Všestrannosť tohto kávového zrna je viditeľná aj v iných spôsoboch prípravy. Ako mletá káva sa Lavazza Espresso Italiano výborne hodí na iné prípravy ako espresso - skvele chutí aj ako káva pre prípravu na French press. 

lavazza-espresso-italiano-coffeeport

Vyskúšajte aj ďalšie talianske značky kávy

Illy a Lavazza nie sú jedinými talianskymi značkami kávy, ktoré máme k dispozícii. Ak ste zvedaví na ďalšie talianske značky, tu je zoznam ich najobľúbenejších výrobkov.

Kimbo

Talianska klasika z Neapolu Kimbo začala písať svoju históriu pred viac ako 50 rokmi. Káva je pre obyvateľov Neapolu niečo výnimočné. Ako hovoria vo firme Kimbo, je to pre nich veľmi osobná záležitosť. V Taliansku konkuruje káva Kimbo popularite spoločnosti Illy. 

Ak je pitie kávy čistým potešením, je to umenie. A ako vo všetkých umeniach, aj tu záleží najmä na osobnom talente. Po celé stáročia sa káva v Neapole pražila v doma takmer v každej rodine. Inak to nebolo ani u troch bratov Rubinovcov - začali spolu pražiť kávu v otcovej starej pekárni.

Kvalita kávy závisí najmä od surovín, z ktorých je vyrobená. Aj preto Kimbo vynakladá toľko úsilia na výber kvalitnej zelenej kávy z rôznych oblastí, v ktorých sa produkuje. Proces kultivácie kávy prísne sledujú a kontrolujú experti, preto ak ochutnáte kávu Kimbo, môžete si byť istí, že dostávate to najlepšie z najlepších.

kimbo-espresso-bar-coffeeport

Pellini

Pražiareň Pellini bola založená v roku 1922 v Bussolengu v provincii Verona a v súčasnosti patrí medzi popredné talianske značky kávy. Dnes žne úspechy vo výrobe a predaji tohto slávneho nápoja - a nie len na talianskom polostrove ale aj na medzinárodnej úrovni. Pellini patrí medzi najväčšie talianske pražiarne. 

Spracovanie kávových zŕn tu prebieha so starostlivosťou a zmyslom pre detail. Jemné kávové zmesi sú už desaťročia sú synonymom dokonalosti so značkou Made in Italy. Pražiareň Pellini sa riadi hodnotami, ktoré sú pre jej spotrebiteľov priekopníkmi: pitie kávy sa stáva umením.

Základom pre vynikajúci výsledok sú najlepšie kávové plantáže a starostlivé spracovanie surovín. Kávové zmesi ponúka Pellini v mnohých odrodách, určených pre bary, profesionálov a milovníkov domácej kávy.

pellini-espresso-bar-coffeeport

Záver: 

Zhrňme si na záver to najdôležitejšie: 

  • Káva illy ponúka rafinovanejšie chute so stopercentnou Arabicou - je ideálna pre všetkých, ktorí majú radi jemnú chuť a vôňu a zároveň si dokážu za kvalitu priplatiť. Špeciálne je aj balenie tejto kávy - kávu Illy dostanete v špecifických elegantných plechovkách, ktoré sú natlakované inertným plynom namiesto vzduchu. 
  • Káva Lavazza je výbornou voľbou pre tých, ktorí si kávu užívajú aj s trochou kyslosti a výraznejšej chuti, s väčším obsahom kofeínu. 

Ak sa vám tieto dve značky začnú časom zdať ako príliš tradičné alebo komerčné, určite ochutnajte aj iné - či už talianske, alebo aj kávy, ktoré sú pražené u nás, na Slovensku.

coffee-2560260_1280