Päť mýtov o káve, ktoré by ste mali pustiť z hlavy

Dnes sa s odborníkmi na internete roztrhlo vrece - mnohým stačí semester na vysokej škole života a očkovanie, zahraničná politika, Rusi a Amerika alebo neborák Soros sú len jednoduché pojmy na zahriatie klávesníc.

Často sa so zjednodušovaním stretávame aj pri káve. Okolo tohto obľúbeného nápoja existuje množstvo mýtov a povier. Niektoré sú zjavne falošné, ale iným sa dá ľahko uveriť. Viete, ako odlíšiť pravdu od rozprávok?

Tu je zoznam najbežnejších mýtov o káve.

Káva zastaví váš rast

Nepi kávu, lebo nenarastieš. V obmene známe aj s cigaretami. Tento hlúpy mýtus však prinútil množstvo ľudí vybrať si medzi šálkou dobrej kávy a úspešnou kariérou v basketbale.

Ale viera, že „vďaka“ káve už nenarastiete, je mýtus najvyššieho rangu.

Nikto skutočne nevie, odkiaľ pochádza, nenájdete však žiadne vedecké dôkazy, ktoré by ho podporili.

Káva je vysoko návyková

Ok, uznávame, toto je čiastočne pravda. Každý, kto si pochutnal na príjemne krémovej textúre kapučína vám povie, že jeden pohár stačí málokedy.

Kofeín je stimulant centrálneho nervového systému, ktorý spôsobuje veľmi malú závislosť (zdôrazňujeme slovíčko „veľmi“ malú).

Ak si ho jeden deň nedáte, nič sa nestane - pre priemerného človeka je jeho absencia po jednom dni sotva badateľná.

Tmavšie upražená káva je silnejšia

Ľudia jedia a pijú v prvom rade očami. Dá sa preto pochopiť, že tmavšie upražená káva vzbudzuje pocit, že je silnejšia. Ale pravý opak je pravdou.

Čím viac tepla sa na kávové zrná v priebehu praženia aplikuje, tým viac sa stráca na vlhkosti a aj kofeínu je v nej menej.

Praženie nielenže spáli kofeín, ale dodá vášmu nápoju aj horkejšiu chuť.

crema3

Káva spôsobuje dehydratáciu

Tento mýtus je zjavne nepravdivý. Stačí, ak sa pozriete na vašu šálku kávy.

Čo si všimnete ako prvé? Jej tekutú vodnatú konzistenciu! Množstvo vody v šálke kávy vyrovná prípadnú miernu dehydratáciu spôsobenú kofeínom.

V niektorých kaviarňach dostanete ku káve aj malý pohárik vody - tá však slúži v prvom rade na prepláchnutie chuťových pohárikov na jazyku.

Kľudne ju preto môžete vypiť ešte predtým, ako si doprajete dúšok kávy. 

Káva škodí zdraviu

Toto je hlavný mýtus všetkých mýtov o káve. Je to zvláštne, najmú ak vezmeme do úvahy početné zdravotné výhody kávy. Káva je bohatým zdrojom fenolov a polyfenolov, dvoch silných antioxidantov. Podľa výskumu by tieto zlúčeniny mohli zabrániť určitým typom poškodení buniek.

Ďalšie štúdie zistili, že káva zlepšuje rôzne aspekty mozgových funkcií - vrátane pamäti a nálady.

Kofeín tiež blokuje reštriktívny neurotransmiter vo vašom mozgu, čo spôsobuje stimulačný účinok. To zlepšuje hladinu energie, vašu náladu a rôzne aspekty mozgových funkcií. 

Okolo vašej šálky kávy sa víri množstvo mýtov, nemali by vám zabrániť v tom, aby ste si svoj obľúbený nápoj nešli uvariť hoci aj teraz.

Nezabúdajte naše tipy sledovať na Facebooku či Instagrame.

zrnkova kava lavazza qualita oro mountain grown coffeeport_009