Káva z Brazílie - 6 faktov, ktoré ste doteraz netušili

Brazília je obrovská krajina - rozlohou piata najväčšia na svete a rovnako piata najľudnatejšia krajina planéty. Veľkú časť Brazílie stále tvoria dažďové pralesy. Má teplé, tropické podnebie, vďaka ktorému sa tu skvele darí pestovaniu kávy. 

V Brazílii sa ročne dopestuje najviac kávy na svete. Kvantita víťazí nad kvalitou, poviete si…je to ale naozaj tak?

V Coffeeport preto prinášame niekoľko faktov, ktoré vás možno prekvapia.

Brazília, najväčší producent kávy na svete

Dominancia v pestovaní kávy nie je krátkodobou záležitosťou. Za posledných 150 rokov nepredbehla Brazíliu v produkcii kávy žiadna iná krajina na svete. 

Množstvo, ktoré tu vypestujú, je skutočne obrovské. Krajina je zodpovedná za asi tretinu produkcie kávy na celom svete. V roku 2015 to bolo spolu 36,89 milióna vriec s hmotnosťou 60 kg. 

Neprekvapí preto, že produkcia a trhové správanie krajiny má rozhodujúci vplyv na ceny kávy na medzinárodnom trhu. Znamená to ale napríklad aj to, že sucho v Brazílii môže viesť k zvýšeniu cien kávy na celom svete.

Podceňovaný profil chutí

Väčšina ľudí vníma Brazíliu ako krajinu ideálnu na pestovanie kávy najmä na espresso. Na tom by nebolo nič zlé, okrem toho, že to nie je pravda. V Brazílii sa roky pestujú aj vynikajúce odrodové - vysoko kvalitné a výrazné - speciality - kávy. Sú oceňované najmä pre svoju intenzívnu sladkosť vo forme karamelových a čokoládových tónov a pre relatívne nízku kyslosť.

Práve pre nízku kyslosť kávy z Brazílie niekedy odborníci podceňujú jej kvalitu. Ak si však dáte druhý dúšok, zistíte, že tento profil chutí je prekvapujúco dobrý.

Zrnková káva Lighthouse Coffee Brazil Cerrado Dulce NY17/18 Fine Cup

 

Jedna z najobľúbenejších zrnkových káv nielen u nás, ale aj vo svete. Lighthouse Coffee Brazil Cerrado Dulce NY17/18 Fine Cup Zanecháva excelentný "krémový" pocit v ústach s vôňou kakaa, sladu a čokolády. Dochuť charakterizujú tóny karamelu a pražených lieskových orieškov. Káva s veľmi nízkou aciditou a bohatou cremou je ideálna pre espresso. 100% Arabica čerstvo upražená na Slovensku! 

lighthouse coffee brazil cerrado dulce 200g

Pestrosť a rôznorodosť

So štrnástimi hlavnými regiónmi na výrobu kávy, ktoré sa nachádzajú v siedmich štátoch, sú brazílske zrná rozmanitou zmesou. Ak si prečítate info na vreckách kávy, zistíte, že vaša káva môže pochádzať z miest ako Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondonia alebo dokonca Rio de Janeiro.

V toľkých oblastiach nájdete širokú škálu tradičných ale aj experimentálnych odrôd, ktoré sa tu pestujú: Bourbon, Mundo Novo, Icatú, Catuaí, Iapar, Catucaí a ďalšie. Samozrejme, popri tom v Brazílii fungujú aj malé rodinné plantáže s rozlohou menej ako 10 hektárov až po veľkostatky s rozlohou viac ako 2 000 hektárov. Spolu je tu približne 220 tisíc producentov.  V Brazílii určite objavíte kávu, ktorú si zamilujete.

Káva v Brazílii rastie v nižších nadmorských výškach, ako v okolitých juhoamerických štátoch. Kým v Brazílii rastie približne od 600 do asi 1200 metrov nad morom, v Strednej Amerike, Kolumbii alebo Afrike rastie káva vo výškach okolo 2000 metrov nad morom. 

Pestovanie v nižších nadmorských výškach spôsobuje, že brazílske kávy majú relatívne nízku kyslosť. V lepšom prípade bývajú skôr sladké a karamelové. 

Brazil Cerrado - suché spracovanie

Brazílska káva, ktorú bežne nájdete v špecializovaných predajniach je najčastejšie spracovaná takzvaným suchým - naturálnym spôsobom. To patrí medzi najjednoduchšie - kávové čerešne sa po zbere sušia na slnku približne mesiac, počas ktorého majú viac času na to, aby prijali z dužiny a šupky ďalšie látky.

Potom sa z nich olúpe vrchná šupka.

Na kávovom zrnku však zostáva jemná vrstva - pergamen. Tento spôsob spracovania spolu v kombinácii ďalších faktorov dodáva káve sladkasté, medové tóny s chuťou orieškov a čokolády.

6 faktov o káve z Brazílie, ktoré ste možno nevedeli:

  1. V Brazílii sa dopestuje tretina celosvetovej produkcie kávy.
  2. V Brazílii funguje približne 220 tisíc kávových fariem. 
  3. V Brazílii sa pestuje káva Arabica aj Robusta. 
  4. Väčšina celosvetovej produkcie kávy na espresso pochádza z Brazílie.
  5. Zber kávy v Brazílii začína v máji a končí v septembri. 
  6. Väčšina krajín produkujúcich kávu ju najmä vyváža - spotreba v nich je zanedbateľná. Až na Brazíliu. Spolu s Etiópiou sú jediné krajiny produkujúce kávu, v ktorých sa aj pije vo väčších množstvách. Brazília je najväčším konzumentom kávy - pri prepočte na jedného obyvateľa je to však až 14. najväčší spotrebiteľ. 

    Nezabúdajte naše tipy sledovať na Facebooku či Instagrame.