Vyberať kávovar je ako kupovať auto. Viete, ako nájsť ten správny?

Káva patrí do kancelárie. Tak, ako slnko na oblohu!

 

Odkedy máme od vás kávovar a kávu, moji chalani prestali chodiť do kaviarne. Ten stroj robí skvelú kávu, šoféri hovoria, že im chutí lepšie, ako kdekoľvek v meste,“ povedal mi pred časom majiteľ najväčšej trenčianskej taxislužby.

 

Je to tak. Nerozlučná dvojka turek a neska pomaly opúšťajú slovenské pracoviská a čoraz viac firiem „dopraje“ svojim zamestnancom automatický kávovar. Nemusí to byť pritom žiaden luxus.

 

Stroje, ktoré dokážu pri dodržaní jednoduchých pravidiel urobiť slušnú kávu, nestoja ani 400 eur. Navyše, niektoré firmy ponúkajú pri určitom odbere kávy dokonca kávovar zadarmo.

 

Kolegovia sa pri kávovaroch stretávajú pri neformálnych debatách a môžu si v práci jednoducho vychutnať skvelú kávu bez toho, aby niekam museli chodiť. Espresso z čerstvo pomeletej kávy ocenia aj návštevy.

 

Tento obrázek nemá žádný popisek

Viete, podľa čoho si vybrať kávovar do vašej firmy?

 

S výberom kávovaru je to podobné, ako s výberom auta. Na trhu je obrovské množstvo rôznych modelov a stále pribúdajú nové. Je ich toľko, že jedno najlepšie neexistuje. Všetko je to o vašich potrebách a preferenciách. A v neposlednom rade aj o peniazoch.

 

Väčšina bežných užívateľov od kávovaru v kancelárii očakáva rýchlosť, pohodlnosť, jednoduché ovládanie a čistenie, a čo najlepšiu kávu. Všetky tieto kritériá spĺňa automatický kávovar. Káva je hotová jedným tlačítkom, je čerstvo namletá, rovnako jednoduché je automatické vyplachovanie a prečistenie. Pokiaľ máte v office milovníkov cappuccina alebo latté, v automatickom kávovare ich rovnako pripravíte jedným prstom.

 

Navyše, v prípade kancelárií a väčšieho množstva káv vychádza automatický kávovar aj ako najekonomickejšie riešenie. Z diskusií s desiatkami firiem vieme, že na alternatívne prípravy kávy v kancelárii väčšina ľudí nemá čas a vedomosti.

 

Kapsulový kávovar môže byť jednoduchší na obsluhu, kapsule sú však stále cenovo drahšie a často aj menej ekologické, ako zrnkové kávy. Pákový kávovar sa zase do bežných kancelárií príliš nehodí. Príprava kávy trvá dlhší čas a vyžaduje aspoň základné znalosti na obsluhu.

 

Prinášame najdôležitejšie kritériá, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere automatického kávovaru na espresso do kancelárie:

 

Koľko káv denne sa u vás vypije dnes? A koľko to bude o rok?

 

Jedným z kľúčových faktorov pri výbere kávovaru je počet ľudí, ktorí ju vo vašej firme pijú kávu a tiež množstvo návštev, ktoré denne privítate. Ak je káva jedným z firemných benefitov, rátajte s tým, že ľudia si dobrú kávu radi doprajú. Denne si môže jeden človek urobiť aj tri alebo štyri šálky lahodného espressa. Z kila kávy sa dá priemerne urobiť 100-120 káv v závislosti od nastavenia. Mesačnú spotrebu si tak vyrátate veľmi jednoducho.

 

Keďže kúpa kávovaru nie je každodenná záležitosť, treba myslieť dopredu a kávovar radšej mierne naddimenzovať. Obzvlášť, ak uvažujete, že počet ľudí v kancelárii ešte porastie. Po kávovej stránke budete pripravení.

 

Automatické kávovary, ktoré sú určené pre väčšie kancelárie sú vybavené veľkokapacitnými zásobníkmi na kávu, vodu ale aj odpad a dokážu pripraviť oveľa viac káv bez potrebnej obsluhy. Majú tiež väčší servisný interval.

 

Lepšie stroje na espresso majú aj rôzne funkcie, ako napríklad možnosť prispôsobiť si množstvo kávy, upraviť hrúbku mletia alebo teplotu vody. Zvážte, ktoré funkcie sú pre vás dôležité.

 

Dobrá rada: Ak máte office s väčším počtom zamestnancov, určite zvážte možnosť zaobstarať si radšej dva „menšie“ kávovary, ako jeden „veľký“. Ak príde na kávu viac ľudí v rovnaký čas, nebudú musieť na kávu zbytočne čakať. Navyše, v prípade servisu jedného vám v kancelárii stále zostáva druhý stroj.

Kvalita kávy - čerstvo pražená je najlepšia

 

Chuť kávy je prvé a najdôležitejšie kritérium pre konzumentov. Ak máte možnosť, skúste si pred nákupom kávovaru vyskúšať, ako chutí káva z rôznych modelov, aby ste sa uistili, že káva bude mať správnu chuť a kvalitu.

 

Upozornenie: Ani ten najdrahší kávovar vám neurobí skvelú kávu, ak do neho nasypete starú alebo prepraženú kávu pochybného pôvodu. Vyberajte si vždy čerstvo praženú, najlepšie zo slovenskej pražiarne.

 

 Na káve sa šetriť neoplatí. Radi vám poradíme, aký druh je pre kancelárie najlepší, v prípade záujmu prídeme k vám do firmy urobiť ochutnávku spolu s neformálnou prednáškou o káve.

 

Tento obrázek nemá žádný popisek

Mliečne nápoje? Luxus, ktorý sa dá zjednodušiť

 

Základným nápojom z automatického kávovaru je espresso a jeho „predĺžená verzia“, lungo. Ich príprava je jednoduchá, stačí kvalitná káva, upravená voda a správne nastavenie mlynčeka.

 

Ak máte v kancelárii kolegov, ktorí obľubujú cappuccino, espresso macchiato alebo caffé latte, pre väčšinu automatických kávovarov to nie je problém. Myslite však na to, že mliečny systém vyžaduje extrémnu starostlivosť a hygienu. Pravidelné čistenie hadičiek a trysky je pre chuť kávy a hygienu absolútne kľúčové.

 

Dobrá rada: ak vám to umožní priestor, na prípravu mliečnej peny použite samostatný prístroj. Stojí pár eur a kvalita peny sa úplne vyrovná automatickému kávovaru. Okrem toho, že cappuccino si tak pripravíte správne (pena sa primiešava do kávy, a nie naopak, ako to robia automatické kávovary), umytie napeňovača je maximálne jednoduché.

 

(Vodný) Kameň úrazu - voda a údržba

 

Keďže káva sa varí z vody, jej kvalita má na jej chuť veľký vplyv. Rovnako aj na životnosť kávovaru. Veľká časť Slovenska má tvrdú vodu, je preto nevyhnuté ju upraviť. Do väčšiny kávovarov je možné vložiť filter, ktorý treba pravidelne meniť. Kávovar sa vám za to odvďačí dlhou a bezporuchovou prevádzkou, zlepší sa aj chuť kávy a kvalita cremy.

 

Často zanedbávanou kapitolou vo firmách je čistenie kávovaru. Dosypať kávu a zvoliť veľkosť espressa zvládne každý. Správne nastaviť mlynček alebo prefiltrovať vodu je trochu zložitejšie. Ak však príde k odvápňovaniu a čisteniu, do toho sa už vo firmách nechce nikomu.

 

Samozrejme, je to komplikované a časovo náročné. Ale pre chuť kávy mimoriadne dôležité. Stačí niekoľko týždňov zanedbanej vnútornej údržby a v kávovare začnú vznikať usadeniny a “nový život”.

 

Dobrá rada: Teplé a vlhké prostredie je rajom pre baktérie, mikroorganizmy a plesne. Interval čistenia závisí od množstva pripravených káv, vo väčších firmách odporúčame skontrolovať sparovaciu jednotku a vnútro stroja aspoň raz za tri dni.

 

Väčšina automatických kávovarov ponúka samočistiaci systém a automatický odvápňovací systém, ktorý výrazne zjednoduší prácu.

Aký vplyv má na to všetko cena?

 

Tušíte správne. Zásadný. Premyslite si, koľko chcete do kávovaru investovať. Drahšie kávovary bývajú spravidla z kvalitnejšieho materiálu, jednoduchšie sa čistia, sú vybavené odolnejšími súčiastkami a ponúkajú viac kávových nápojov a mliečnych variantov.

 

Vo vyššej triede je už štandardom ovládanie cez Bluetooth, uloženie si svojich vlastných preferencií a nastavení. A napokon, vyzerajú sexi. Spoľahnite sa, že ich dizajn pozdvihne úroveň každého kávového kútika.


Radi vám poradíme, aký druh je pre kancelárie najlepší, v prípade záujmu prídeme k vám do firmy urobiť ochutnávku spolu s neformálnou prednáškou o káve.