Káva s mliekom prekvapila vedcov: Má benefity, o ktorých sme nevedeli

Dokončujem krásne cappuccino. Všetko ide ako má. Espresso podľa pravidiel, mlieko parádne napenené, zamiešať a šup, nesmelé srdiečko na vrchu. Hotové cappuccino podávam s úsmevom zákazníčke.

Dáma stojaca za ňou pristúpi bližšie a polohlasom, tak aby som to počul ja ale aj ostatní v rade, vyhlási: „Kafe s mlékem? Nikdy! Do kafe mlíko, na rakev víko!” Dnes by som jej chcel dať prečítať tento článok.

Káva s mliekom ponúka desiatky variácií. Mlieko studené, teplé, napenené, našľahané, rastlinné, bezlaktózové. Dáte si cappuccino, café latté alebo café au lait, cortado, cafesito, macchiato, flat white?

 

Ak ste pri nich niekedy mali pochybnosti, či sú dobré pre vaše zdravie, najnovší výskum dánskych vedcov vás určite poteší.

Prišli na to, že káva s mliekom môže vďaka antioxidantom zdvojnásobiť protizápalové vlastnosti v imunitných bunkách. A to je dobre.

Hoci prvú štúdiu urobili v laboratóriu, výsledky sú pre milovníkov kávy s mliekom vo všetkých podobách veľmi optimistické.

Užitočné polyfenoly

 

Káva je plná antioxidantov, nazývaných polyfenoly. Okrem kávy ich nájdeme aj v zelenine, ovocí, obilninách, pive, červenom víne či zelenom čaji. Polyfenoly majú skvelú vlastnosť. Preukázateľne znižujú zápaly v našom tele a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením.

 

Zápaly vznikajú z rôznych dôvodov, väčšinou ako odpoveď na škodlivé baktérie, toxíny alebo poranenia. Môžu prerásť do chronickej podoby, zvyšujú riziko cukrovky, srdcovocievnych ochorení, či dokonca rakoviny.

 

Spomínaný výskum, ktorého výsledky publikovali na konci januára v Journal of Agricultural and Food Chemistry naznačuje, že konzumácia potravín bohatých na polyfenoly spolu s tými, ktoré sú plné aminokyselín, ako je mlieko, robí antioxidanty ešte účinnejšími pri znižovaní zápalu.

 

Vedci sa na začiatku opierali o predchádzajúce štúdie, ktoré dokázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v mlieku, mäse a pive. Napriek tomu si neboli istí, či táto väzba ovplyvňuje ich fungovanie v tele.

 

Káva je zdravšia s mliekom, tvrdia vedci

 

V laboratórnych podmienkach teraz preskúmali protizápalové účinky kombinácie proteínov s polyfenolmi. Ako to vyzeralo v praxi?

 

Najskôr vyvolali umelý zápal v imunitných bunkách. Potom ošetrili jednu skupinu buniek polyfenolmi, ktoré reagovali s aminokyselinou (káva s mliekom), a ďalšiu skupinu samotnými polyfenolmi (čistá káva). Tretiu kontrolnú skupinu buniek nechali neošetrenú.

 

Výsledky ich prekvapili. Imunitné bunky ošetrené kombináciou aminokyseliny a polyfenolu boli dvakrát účinnejšie v boji proti zápalu ako bunky, ktorým sa podávali samotné polyfenoly.

 

Kombinácia proteínov a antioxidantov zdvojnásobuje protizápalové vlastnosti v imunitných bunkách. Keď polyfenol reaguje s aminokyselinou, jeho tlmiaci účinok na zápal v bunkách sa zvyšuje. Zistenia tak naznačujú, že káva s mliekom má protizápalový účinok,“ uviedla Marianne Nissen Lund, profesorka z Katedry potravinárstva na Kodanskej univerzite.

 

Vedci plánujú tieto zistenia ďalej skúmať pomocou štúdií na zvieratách.

 

Zdroj: https://science.ku.dk/english/press/news/2023/coffee-with-milk-may-have-an-anti-inflammatory-effect/