Viete, ktorý národ je najšťastnejší na svete? Ten, ktorý vypije najviac kávy!

Čo je to šťastie? Pre každého niečo iné. Známy slovenský psychológ a happytarián Aleš Bednařík raz povedal, že šťastie je pocit, že stojí za to žiť.

 

Medzinárodný deň šťastia (20. marec) opäť priniesol zaujímavé štatistiky. Prvé priečky svetového rebríčka šťastia znovu obsadili krajiny zo severu Európy.

Na čele je Fínsko, ktoré získalo 7,8 bodu z desiatich, druhé je Dánsko a tretí Island. Slovensko obsadilo 29. miesto.

 

Fínsko je „najšťastnejšou krajinou“ šiesty rok v rade, a to napriek výraznému zhoršeniu bezpečnostnej situácie za jeho hranicami.

 

Podľa odborníkov je pre Fínov kľúčom k šťastiu životný štýl, nie materiálne bohatstvo.

Najviac kávy na svete vypijú najšťastnejší

 

Vedeli ste, že Fínsko je krajinou, ktorá spotrebuje najviac kávy na obyvateľa? Priemerný Fín vypije takmer štyri šálky kávy denne a káva je vo Fínsku taká populárna, že Fíni majú zo zákona povinné dve 10-minútové prestávky na kávu. Ročne vypije každý Fín 12 kilogramov kávy.

 

Káva je celosvetovo jeden z najpopulárnejších nealkoholických nápojov. Dnes sa pestuje vo viac ako 70 krajinách, pije sa pravdepodobne úplne všade. Po rope je druhou najviac exportovanou komoditou na svete. Najvyššia ročná spotreba na osobu sa vyskytuje práve v škandinávskych krajinách. Káva je v nich obľúbená "vďaka" dlhým, tmavým a studeným zimám.

 

V Spojených štátoch je ročná spotreba približne 4,4 kilogramov na osobu, čo z USA robí iba 25. najväčšieho spotrebiteľa kávy na svete na základe prepočtu na osobu. Priemerný človek v USA vypije asi tri šálky kávy denne.

 

Šťastie sa kúpiť nedá. Dobrou správou je, že si môžeme kúpiť kávu, ktorá od pocitu šťastia nemá až tak ďaleko.

degustacny balicek 2 lighthouse coffee

Top 10 krajín, ktoré pijú najviac kávy na osobu (kg/za rok) (podľa International Coffee Organization)

 

1. Fínsko – 12 kg/osoba – Fínsko je najväčším svetovým spotrebiteľom kávy na osobu. Priemerný Fín vypije takmer štyri šálky kávy denne.

 

2. Nórsko – 9,9 kg/osoba – Nóri pijú viac ako tri šálky kávy denne.

 

3. Island – 9 kg/osoba – Pivo bolo na Islande nezákonné až do roku 1987 a víno je drahé, takže káva je už dlho najdôležitejším spoločenským nápojom v krajine. Na Islande je zvykom ponúknuť každému návštevníkovi šálku kávy.

 

4. Dánsko – 8,7 kg/osoba – V Dánsku slovo kaffeslabberas znamená neformálne spoločenské stretnutie, na ktorom sa ponúka káva a koláč, často po

večeri. Káva sa v Dánsku pije aj na svadbách, ľudia sú často vyslovene pozvaní na bryllupskaffe alebo svadobnú kávu.

 

5. Holandsko – 8,4 kg/osoba – Holandskí obchodníci v minulosti obchodovali s kávou, pričom prepravili celé kávovníky z jemenského prístavu Mocha do Indie a Indonézie, kde sa pestovali na plantážach, aby dodávali zrná do Európy.

 

6. Švédsko — 8,2 kg/osoba — Švédi majú slovo, Fika, na opísanie dlhšej prestávky na kávu z práce, kde sa stretávate s priateľmi. Švédi strávia fikarastom v priemere 9,5 dňa v roku.

 

7. Švajčiarsko — 7,9 kg/osoba — Švajčiari spojili kávu a víno a vytvorili obľúbený nápoj Luzerner Kafi, čo je červené víno pridávané do riedkej kávy s cukrom.

 

8. Belgicko – 6,8 kg/ osoba – Belgické mestá Brusel a Antverpy majú tisíce kaviarní vrátane Wittamer's, kde sa podáva brûlot, espresso nápoj z cukru, škorice, klinčekov, strúhanej citrónovej kôry a teplého koňaku.

 

9. Luxembursko – 6,5 kg/osoba – Napriek tomu, že je Luxembursko jednou z najmenších krajín sveta, má tisíce kaviarní, od elegantných domov s bielymi ľanovými obrusmi až po malé kaviarničky, kde si dáte kávu len "nastojáka".

 

10. Kanada – 6,5 kg/osoba – Kanada, jediná z prvej desiatky spotrebiteľov, ktorá sa nenachádza v Európe, vytvorila jeden z prvých kaviarenských reťazcov na svete - Tim Horton's, ktorý uvarí tri z každých štyroch šálok kávy predaných v Kanade.