Koľko kávy denne vám môže ublížiť?

Deň bez kávy je ako...ja vlastne ani neviem, aký je to deň. Neviem si taký deň ani predstaviť, ani ho opísať. Nepamätám si, že by som taký prežil. Je možné, že sa to dá, ale ... načo zbytočne riskovať? Život začína po káve.

 

Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí to majú rovnako, určite vás bude zaujímať, koľko kávy denne je ešte tak akurát pre vaše zdravie. A tiež, koľko je už trochu dosť.

 

Podľa renomovaného britského časopisu British Medical Journal, ktorý spracoval výsledky 200 štúdií zaoberajúcich sa účinkami kávy, si denne môžete dopriať tri-štyri šálky kávy. Bez obáv.

 

Konzumácia 400 miligramov kofeínu denne nemá podľa štúdie pre zdravých ľudí žiadne nežiaduce účinky. 400 miligramov kofeínu sú približne 4 priemerné šálky kávy.

 

Svoju rolu tu zohráva aj káva a to, ako je káva pomletá. Kvalitná arabica obsahuje dvakrát menej kofeínu ako robusta alebo kávové blendy (zmesi arabicy a robusty). Ak kávu meliete na jemnejšie, vyextrahujete z nej viac kofeínu, ako pri hrubšom mletí.

 

Pre zdravé tehotné ženy je bezpečné množstvu 300 miligramov, pre deti a adolescentov zase 2,5 miligramu na každý kilogram váhy.

Vedci však upozorňujú, že to neplatí pre všetkých ľudí.

 

Ak máte citlivý žalúdok, vysoký krvný tlak alebo trpíte nespavosťou, problematické môže byť už aj menšie množstvo kávy.

coffee-gdeb523f0c_1920

Zázrak menom kofeín

 

Kofeín pôsobí ako stimulant centrálneho nervového systému – robí vás bdelejšími a sústredenejšími, ale potenciálne aj podráždenejšími a úzkostnejšími. Všetko súvisí s adenozínovými receptormi vášho tela, ktoré pomáhajú regulovať vašu srdcovú frekvenciu, prietok krvi a cykly spánku a bdenia.

 

Je tiež dôležité mať na pamäti, že káva obsahuje nielen kofeín, ale aj mnoho iných látok, ktoré môžu ovplyvniť zdravie. Preto sa odporúča piť kávu s mierou a brať do úvahy individuálne zdravotné potreby a obmedzenia.

 

Konzumenti kávy, ktorí si v rámci štúdie dopriali tri šálky denne, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, koronárnej choroby srdca a infarktu.

 

Konzumácia kávy bola tiež spojená s nižším rizikom neurologických problémov, vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a depresie.

Koľko kávy je už priveľa?

 

Iná štúdia uverejnená v American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že hranica, kedy sa pitie kávy môže negatívne odraziť na vašom zdraví, je šesť šálok za deň. Ak toto množstvo dlhodobo prekračujete, môže to byť nebezpečné. Riziko srdcových chorôb totiž rastúcim počtom šálok stúpa až o 22 percent.

 

Vedci z University of South Australia analyzovali zdravotné záznamy takmer 350 tisíc ľudí vo veku 37 až 73 rokov. Štúdia naznačila súvislosť medzi nadmernou konzumáciou kofeínu a problémami so srdcom. Priveľa kofeínu môže spôsobovať vyšší krvný tlak, čo je významný rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb.

 

Predávkovanie kofeínom, keď človek naraz prijme viac ako 300 miligramov, sa prejavuje rôzne a prináša so sebou nepríjemné vedľajšie účinky. 

Sprevádza ho búšenie srdca, bolesť hlavy, červená tvár, pocity strachu, poruchy koncentrácie, závraty, halucinácie.

 

Často sa stáva, že sa predávkovanému zvýši telesná teplota a zrýchli sa tep. Na vedľajšie účinky kofeínu v káve sú citliví najmä ľudia, ktorí trpia srdcovými abnormalitami.

 

Na záver mám ale dobrú správu. Existuje naozaj malá káva, ristretto, ktorá neobsahuje takmer žiadny kofeín. Takže smelo do toho.

 

Zaujíma vás, koľko kofeínu obsahujú rôzne nápoje?

 

Pozrite si, koľko miligramov kofeínu priemerne obsahujú jednotlivé nápoje:

  • Filtrovaná arabica 80–130 mg

  • Filtrovaná robusta 140–200 mg

  • Instantná káva 30–173 mg (najčastejšie 65–90 mg)

  • Espresso - 60 mg

  • Espresso doppio - 150 mg

  • Red Bull - 80 mg (v 250 ml)

  • Coca-Cola - 24 mg (v 250 ml)


    lighthouse coffee india cerstvo prazena kava_0014