S kávou je všetko lepšie. Aj sladké chutí sladšie.

Vedeli ste, že káva mení našu chuť? Vďaka nej sú naše chuťové poháriky citlivejšie.

 

Aj vám chutí kúsok čokolády alebo koláčik najlepšie s kávou? Vedci z prestížnej dánskej univerzity Aarhus ponúkajú vysvetlenie, prečo je to tak.

Vo svojej štúdii otestovali čuch a chuť 156 ľuďom pred a po vypití kávy.

 

Pokiaľ pri čuchu nezistili žiadne zmeny, vplyv kávy na chuť bol výrazný.

 

„Keď sme ľudí testovali po vypití kávy, zistili sme, že sú citlivejšími na sladkosť a menej citliví na horkosť,“ hovorí docent z Aarhuskej univerzity Alexander Wieck Fjaeldstad, ktorý sa podieľal na štúdii.

 

Aby vedci vylúčili možnosť, že na zmenu chuti vplýva kofeín, experiment zopakovali aj s bezkofeinovou kávou. Výsledok bol rovnaký.

„Tento efekt pravdepodobne vytvárajú niektoré horké látky v káve," hovorí Wieck Fjaeldstad.

 

„To môže vysvetľovať, že ak si ku káve dáte kúsok tmavej čokolády, jej chuť je oveľa jemnejšia, pretože horkosť je mierne potlačená a sladkosť je zvýraznená,“ tvrdí vedec.

 

Podľa neho táto štúdia vrhá nové svetlo na naše vedomosti o čuchu a chuti.

coffee-gdeb523f0c_1920

 

„Už vieme, že naše zmysly sa navzájom ovplyvňujú, ale je prekvapením, že naše pociťovanie sladkosti a horkosti je veľmi ľahko ovplyvniteľná.“

 

Podľa Alexandra Wiecka Fjaeldstada výsledky tejto štúdie môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako fungujú naše chuťové poháriky.

 

„Viac výskumu v tejto oblasti by mohlo mať význam pre reguláciu používania cukru a sladidiel ako prídavných látok v potravinách. Lepšie poznatky možno využiť na zníženie cukru a kalórií v potravinách, čo by bolo prospešné pre množstvo skupín, vrátane pacientov s nadváhou a cukrovkou,“ vysvetlil Alexander Wieck Fjaeldstad.

 

Samozrejme, nie je káva ako káva. Ale to vám, ako fanúšikom čerstvo praženej kávy Lighthouse Coffee a prémiovej čokolády Lyra, určite nemusíme vysvetľovať.