Vedci šokujú: Chcete schudnúť? Jedzte čokoládu!

 
Americkí vedci svojim najnovším výskumom potešili všetkých milovníkov kvalitnej čokolády.
 
Nová štúdia o zdravotných benefitoch tejto sladkej dobroty ukázala, že čokoláda na raňajky a dokonca aj na večeru môže pomôcť pri spaľovaní tukov.
 
Tím vedcov v bostonskej nemocnici Brigham and Women’s Hospital podával takmer dvadsiatim starším ženám každý deň počas dvoch týždňov hodinu po prebudení a tiež hodinu pred spaním 100 gramov kvalitnej mliečnej čokolády.
 

Čokoláda pomáha pri chudnutí

Ak by ste čakali, že ženy začali priberať, mýlite sa.
 
Vedci zistili, že vysoký príjem čokolády v ranných hodinách môže pomôcť pri spaľovaní tukov a znižovaní hladiny glukózy v krvi.
 
Konzumácia čokolády večer zase účastníčkam experimentu pomohla regulovať spánkové vzorce a zmeniť ich metabolizmus.
 
„Naše objavy poukazujú na to, že nielen to, „čo“, ale aj „kedy“ jeme, môže mať vplyv na fyziologické mechanizmy, ktoré sa podieľajú na regulácii telesnej hmotnosti,“ uviedol profesor Harvardskej lekárskej fakulty Frank Scheer, ktorý túto štúdiu viedol.
čokoláda lyra crazy pecan caramel
 
„Naši dobrovoľníci nepriberali napriek zvýšenému kalorickému príjmu,“ dodala spoluautorka Marta Garaulet z nemocnice Brigham.
 
Počas 14-dennej skúšky mali účastníci dovolené jesť „akékoľvek iné jedlá“ a neobmedzovať sa iba na konkrétnu stravu.

Menej stresu

Scheer vysvetlil, že on a jeho kolegovia „predpokladali, že konzumácia vysokoenergetických a vysoko cukrových potravín, ako je čokoláda, v krátkodobom horizonte dvoch týždňov“ môže ovplyvniť energetickú rovnováhu, rozloženie hmotnosti a baktérie v čreve.
 
Ich objavy skutočne naznačujú, že konzumácia čokolády môže znížiť hlad, túžbu po sladkom a znížiť tak príjem energie.
 
Navyše, po rannom konzumovaní mliečnej čokolády mali účastníčky výskumu nižšie denné hladiny stresového hormónu kortizolu.
 
Kľúčom k liečivým vlastnostiam čokolády sú chemikálie v kakau nazývané flavanoly.
 
Tie údajne zvyšujú oxidáciu tukov a znižujú riziko srdcového infarktu, mozgovej príhody a úmrtia na kardiovaskulárne choroby.
 
Nezabudnite však, skôr, ako vykúpite všetky zásoby čokolády Lyra v Coffeeporte, aj tu platí staré známe - všetko s mierou.