Lighthouse Coffee. Zrnková káva pražená na Slovensku

Za každou kávou je príbeh, a za každým príbehom je káva.

V Coffeeport máme rôzne značky kávy - svetové aj domáce, klasické, aj výnimočné. Naši zákazníci sa nás často pýtajú, ktorú by sme im odporučili. Je to jedna z najťažších otázok, ak na ňu chceme odpovedať pravdivo, musíme poznať zákazníka, vedieť, čo mu chutí. Na druhej strane musíme rovnako dobre poznať aj produkt. Ako však niekomu s čistým srdcom odporučiť niečo, o čom nevieme úplne všetko?

Jediný spôsob, ako z tohto kruhu vyjsť so cťou, je upražiť si vlastnú, prísť na trh s vlastnou značkou. Je to dlhšia a zložitejšia cesta, ale ako inak sa o káve dozvedieť všetko, prísť na to, aké sú jej možnosti a čo ovplyvňuje jej chuť? Skúšať, experimentovať, ochutnávať a opakovať všetko dokola.

Celý proces (okrem pestovania) dostávame pod kontrolu - môžeme si vybrať, akú kávu chceme, vieme, odkiaľ pochádzajú zrná, ako boli spracované, odkiaľ a kedy prišli na Slovensko, najmä však to, ako a kedy boli upražené.

Tým, že máme pod kontrolou úroveň praženia, ľahko dokážeme ovládať jej chuť. A môžeme tak, s čistým srdcom, odporúčať to, o čom naozaj vieme, že je dobré.

lighthouse colombia coffee4

Lighthouse Coffee - denná dávka radosti, energie a chuti

Prvá vlastná káva z Coffeeport opúšťa náš prístav. Nazvali sme ju Lighthouse Coffee. Lighthouse znamená maják, hoci je káva pražená na Slovensku a veľa majákov tu nemáme. Prečo Lighthouse? Páčilo sa nám ľahké tematické prepojenie s názvom e-shopu Coffeeport (prístav kávy). Slovíčko Lighthouse sa navyše skladá z dvoch slov Light a house – Light možno interpretovať ako niečo svetlé ľahké zdravé, house ako dom alebo domov.

Majáky na pobrežiach slúžili na navigáciu, označovali nebezpečné úseky pobrežia, plytčín. Na celom svete je v prevádzke už len asi 1 500 majákov. Veríme, že tento nový, kávový, sa stane obľúbeným a zasvieti aj na vašej plavbe.

Ako prvé sme upražili zrnká z Kolumbie. Hľadali sme niečo výnimočné, ale na druhej strane sme chceli kávu, ktorá bude chutiť každý deň.

Máme pocit, že sme to našli. Prečo by ste mali kávu z Kolumbie ochutnať aj vy?

Zrnková káva Colombia Supremo Rio Magdalena patrí k najkvalitnejším kávam Južnej Ameriky. Chutí tak dobre, ako vyzerá. Jej chuť je krásne rozmanitá, ale vyvážená.

Nájdete v nej chuť čokolády, lieskových orieškov, zrelých sliviek, hrozienok a sušených datlí. Jej špecifické veľké zrná ponúkame rovnomerne pražené - vyznačujú sa stredným až plným telom a jemnou aciditou.

lighthouse colombia coffee3

Lighthouse Coffee - káva pražená na Slovensku!

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je lepšie kúpiť si kávu upraženú na Slovensku?

Nestojí dlho v skladoch, ani v regáloch, a preto je jej chuť a aróma oveľa výraznejšia oproti klasickým kávam. Pomalé a šetrné praženie v nej zachováva viac antioxidantov a zdraviu prospešných látok. Je ideálna do každého kávovaru, chutí aj zalievaná.

Áno, stále je to „len“ káva. Nie je prvá, ani jediná, ktorá je čerstvo pražená na Slovensku. Je veľa výborných pražiarní, podobne ako je veľa výborných pekárni. Podobne ako chlieb, aj kávu si väčšina ľudí vychutnáva každý deň. Tak, ako by ste len ťažko našli chlieb, ktorý z dvoch pekárni chutí rovnako, tak je to aj s kávou a pražiarňami. Každá má svoj vlastný štýl, vlastný rukopis. Pri troche snahy dokážeme v každej káve - hoci aj rovnakej odrody nájsť jemné zhody a rozdiely. Samozrejme, je to len káva.

Deň bez nej si však už nevieme predstaviť.

lighthouse colombia coffee 200g