8 zaujímavostí o Kube, ktoré ste nevedeli. A o káve, ktorú by mal ochutnať každý

Čo vám prvé napadne, ak sa povie Kuba? Ostrov slobody v Karibiku, cigary, rum, Havana, staré americké autá a kubánska hudba. A čo káva? Už ste ju skúsili? Ak nie, mali by ste. Čím skôr, tým lepšie, pretože chutí tak, ako žiadna iná káva a jej cena každý rok rastie. 

Ako chutí káva z Kuby? Ak máte radi skôr silné, intenzívne a horké kávy bez náznaku kyslosti, toto je vaša voľba číslo jeden. Orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku a tmavej čokolády. Kuba je ideálna na espresso, no výborne chutí aj ako moka či zalievaná káva.

Káva z Kuby 

Kubánska káva sa pestuje v troch regiónoch – pohorie Sierra Maestra na východe, Pinar del Rio na západe a Escambray v centrálnej časti ostrova. Drvivá väčšina kávy pestovanej na export pochádza práve zo Sierra Maestra. Zber kávy prebieha od septembra do januára a vrcholí v októbri a novembri.

Má tam priaznivé podnebie, pestuje sa najmä pod korunami stromov na úrodnej, červenohnedej pôde bohatej na humus. To umožňuje pestovanie bez potreby chemických hnojív. Zber prebieha ručne, pretože rastliny kávovníka rastú prevažne na strmých svahoch, kde sa technika nedostane.

Káva sa na Kube pestuje od polovice 18. storočia. Vďaka francúzskym farmárom, ktorí utekali pred revolúciou z Haiti, sa kávové farmy rozšírili zo západných plání do blízkych pohorí. Prvý kávovník na Kube zasadil José Antonio Gelabert v roku 1748. Produkcia kávy na východnej Kube výrazne vzrástla v 19. a na začiatku 20. storočia. UNESCO dokonca v roku 2000 zaradilo „Archeologickú krajinu prvých kávových plantáží na juhovýchode Kuby“ do zoznamu svetového dedičstva.

Na vrchole svojej produkcie vyvážala Kuba v polovici 50. rokov 20. storočia viac ako 20 tisíc ton kávy ročne. Po kubánskej revolúcii a znárodnení kávového priemyslu začala produkcia pomaly klesať.

cuba2

Na Kube kávu miešajú, aby jej mali viac

Ďalšiu ranu utrpel kubánsky kávový priemysel americkým obchodným embargom. V roku 1962 Spojené štáty uvalili embargo na všetok tovar dovážaný z Kuby, čo poškodilo kubánsky kávový priemysel. Západný svet kvôli tomu po celé generácie kávu z Kuby neochutnal. 

Medzi hlavných odberateľov kubánskej kávy dnes patrí Japonsko, Taliansko a Francúzsko. Kávu z Kuby vyváža spoločnosť Cubaexport, ktorá pestovateľom a spracovateľom kávy platí vládou regulovanú cenu. 

Vláda reguluje aj domácu spotrebu kávy, obmedzila ju na dve unce (necelých 60 gramov) na dospelého každé dva týždne. Toto množstvo podľa kubánskej vlády neohrozí export do zahraničia. 

Napriek obmedzeniam je káva na Kube veľmi obľúbená a kupuje sa na čiernom trhu za vyššie ceny. V Havane sa káva podáva zvyčajne ako espresso s hnedým cukrom. Prideľovanie viedlo dokonca k miešaniu kávy s rôznymi druhmi praženého hrášku - takzvanej „café con chícharo“, tak, aby bolo kávového potešenia o trochu viac. Nápoj je však druhoradý, vzhľadom na sociálne interakcie, ktoré podporuje.

Priatelia, kolegovia a susedia sa denne stretávajú pri malých šálkach kávy a tento nápoj je neoddeliteľnou súčasťou kubánskej kultúry.

Kuba pražená na Slovensku? Lighthouse Coffee

Ochutnajte aj vy lahodnú, čerstvo upraženú zrnkovú kávu z Kuby - Lighthouse Coffee Serrano Lavado 

Výberová kubánska káva s bohatou a silnou chuťou kakaa, tabaku a s náznakmi lieskovcov v dlhej dochuti. Jej kvalitu ocenia tí, ktorí hľadajú silnú, výrazne horkú chuť s vôňou tabaku bez náznakov kyslosti.

Kávu Cuba Serrano Lavado pestujú farmári v pohorí Sierra Maestra vo vulkanickej pôde. Zber prebieha ručne, plody hneď spracujú mokrou metódou a sušia na slnku. Lighthouse Coffee Serrano Lavado - 100% Arabica čerstvo upražená na Slovensku!

lighthouse coffee cuba serrano_lavado 200g

 

8 zaujimavostí o Kube, ktoré ste nevedeli

Vedeli ste, že:

  1. Na Kube žijú ľudia, ktorí sú pomenovaní ako “Usnavi”, teda US Navy podľa amerických lodí, ktoré plávali okolo ostrova.
  2. Počas Studenej vojny chcela Kuba splatiť svoj dlh vo výške 270 miliónov Československu skutočne originálne – rumom.
  3. Na Kube žije najmenší vták na svete – včelí kolibrík.
  4. Bejzbal je najobľúbenejší kubánsky šport.
  5. Kuba je najľudnatejšou krajinou Karibiku a skladá sa z viac ako 400 ostrovov.
  6. Na Kube snežilo iba raz, bolo to v marci 1857
  7. Vládne vozidlá sú zo zákona povinné vyzdvihnúť všetkých stopárov
  8. Baletky sú tu veľmi obľúbené a môžu potenciálne zarobiť viac ako lekári

    cuba3