Intenzita kávy Lavazza? Čo to vlastne znamená?

Ako si vybrať kávu, ktorá mi bude chutiť

Vybrať si kávu, ktorá vám bude chutiť iba na základe informácií na jej obale, môže byť niekedy komplikované. Málokedy sa nám podarí kávu pred kúpou najskôr ochutnať, prečítať si, čo o nej uvádza výrobca je tak často jediná možnosť. Ak sa rozhodujete, akú kávu si kúpiť, musíte vedieť, čo vám chutí a čo nie. 

Často sa nás ľudia pýtajú, ktorú kávu by sme im odporučili, ktorú zmes si majú vybrať. Odpoveď na tieto otázky je jednoduchá a komplikovaná zároveň - chuť je totiž veľmi subjektívna vec, to, čo jeden človek miluje, druhému sa môže nepáčiť a naopak. 

Čo sa merať dá, je kvalita a k nej zodpovedajúca cena - ale napríklad môj osobný favorit z Lavazzy nie je ich najdrahšia káva.

Marketing talianskeho kávového giganta Lavazza je takmer dokonalý. Keď si kúpite kávu Lavazza, kupujete kúsok talianskej histórie - rodinný podnik sa totiž akoby zmenil na národný.

Spoločnosť Lavazza, ktorá existuje už od roku 1895, mala dostatok času na to, aby sa stala známou ako jedna z popredných svetových kávových značiek. Odhadujú dokonca, že až osemdesiat percent ľudí v Taliansku pravidelne pije práve Lavazzu.

Intenzita kávy Lavazza - stupnica, ktorú by ste mali ovládať

Na každom balíčku Lavazzy nájdete informáciu o intenzite kávy. Čo to vlastne znamená? 

Intenzitu definuje stupeň praženia kávy. Čím vyššie číslo, tým je káva viac - tmavšie - upražená, tým je horkejšia. Intenzita je v prvom rade charakter kávovej zmesi. Závisí od konzistencie tela, bohatosti chutí a predovšetkým od sily arómy.

Na definovanie úrovní intenzity sa zvyčajne používa stupnica od 1 do 10. 

Lavazza uvádza, že intenzita od 1 do 4 znamená ľahkú kávu s jemnou chuťou.

Káva v škále od 5 do 7 sa vyznačuje vyváženosťou a bohatstvom chute. 

Patrí sem napríklad Lavazza Qualità Oro - stredne pražená 100% Arabica pre tých, ktorí milujú čistú arómu. Lavazza Qualità Oro je výberom neobyčajne sladkých kávových zŕn s intenzívnou aromatickou chuťou pre skutočných labužníkov.

No a stupnica od 8 do 10 je typická pre kávu so zaobleným telom a veľkorysými arómami.

Tu si môžete vybrať obľúbenú Lavazza Crema e Aroma - kávu so silnou chuťou a zároveň silnou arómou. Bohatá pena, krásna dynamická vôňa, ktorá vás nadchne. 

Najsilnejšiu intenzitu má Lavazza Expert Gusto Forte - zmes starostlivo vybraných zŕn Robusty z Afriky a Juhovýchodnej Ázie sa postará o silné espresso s výraznou chuťou s plným podtónom kakaa. 100% robusty dáva káve Lavazza Expert Gusto Forte silnú arómu, hustú penu a najmä vyšší obsah kofeínu. 

Intenzita neznamená množstvo kofeínu

Pozor ale - intenzita neznamená množstvo kofeínu, ktoré sa v káve nachádza. Iste, platí, že čím viac kávy si dáte, tým viac kofeínu z nej dostanete. Neplatí však, že čím horkejšia, tým obsahuje viac kofeínu.

Tajomstvo dobrých baristov je práve vyváženie pomerov - koľko vody a koľko kávy dať do šálky tak, aby v každej jednej bola tá najlepšia chuť.

Espresso je intenzívne, keď má veľmi výrazné telo, bohatú chuť a silný aromatický účinok.

Šírka sortimentu, množstvo produktov a znalosť značky umožňuje firme Lavazza robiť takmer všetko. To samozrejme sťažuje výber tej pravej kávy pre zákazníkov.

Preto sme tu my v Coffeeporte. Dúfame, že vám tieto podrobné recenzie a rýchla príručka pre kupujúcich pomôžu nájsť radosť na konci každej šálky kávy.