Crema. Korunka na každom dobrom espresse

Pri výbere kávy sa často stretnete so slovíčkom Crema. Niektoré značky majú slovo Crema priamo v názve, iné ho používajú pri opise charakteristických vlastností kávy. 

Čo to vlastne tá Crema je a kde sa dá nájsť?

Crema je hustá, kompaktná a stabilná krémová pena na povrchu espressa. Vzniká pri jeho príprave - extrakcii - na pákovom alebo aj automatickom kávovare. Obsahuje najmä CO2 a vzduchové bubliny s aromatickými látkami.

Podľa baristických pravidiel by jej hrúbka mala byť asi tri milimetre, čo sa rovná desiatim percentám z celkového objemu espressa (25 - 30 ml). Nemala by obsahovať bublinky a nemala by byť riedka.

Správna Crema musí byť kompaktná, hustá, stabilná. Ak ju z povrchu kávy jemne odhrnieme lyžičkou, mala by sa následne vrátiť do "pôvodného stavu“. 

crema

Ak obľubujete espresso s troškou cukru, obľúbeným merítkom kvality Cremy je aj jej schopnosť čo najdlhšie udržať cukor na svojom povrchu. To však odborníci hodnotia ako skôr estetickú funkciu. 

Kvalita a vlastnosti Cremy do veľkej miery závisia aj od zloženia kávovej zmesi a praženia. Výrazný rozdiel v kvalite Cremy je medzi Arabicou a Robustou. 

Odroda Arabica vytvára skôr tenšiu a rovnomernú Cremu s hustou a trvanlivou štruktúrou. Jej farba je skôr intenzívna, s jemnými odtieňmi lieskových orieškov, pričom je veľmi elastická. 

Naopak, ak uprednostňujete odrodu kávy Robusta, určite ste si všimli, že vytvára tmavšiu a mierne redšiu Cremu. Kávy prevažne z Robusty obsahujú menej olejov, ich Crema je preto tmavšia, vďaka vzduchovým bublinkám opticky objemnejšia. Je však menej elastická brilantnými odleskami. 

Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu Cremy patrí správne nastavený mlynček na kávu - hrúbka mletia a tiež čerstvosť kávy, či správne upravená voda. Ak totiž kávu na espresso pomelieme príliš najemno alebo naopak veľmi hrubo, môže sa stať, že na káve nebudeme mať žiadnu Cremu.

Dôležitým faktorom pre kvalitnú Cremu je aj dátum praženia kávy. Najlepšia bude na čerstvo praženej káve, akou je napríklad naša Lighthouse Coffee.

crema