9 najobľúbenejších kávových nápojov

Ak ešte nie ste v kávovom svete úplne zorientovaní, môže sa vám stať, že pri čítaní nápojového lístka v kaviarni zostanete mierne v rozpakoch. Veľký výber rôznych kávových nápojov môže byť na prvý pohľad ohromujúci. Aby ste už nemuseli tipovať, ponúkame stručný prehľad základných nápojov.

Dobrou správou je, že základom väčšiny nápojov je espresso. 

Kráľ všetkých káv - espresso

Slovo "espresso" pochádza z talianskeho výrazu "caffè espresso", čo znamená "vylúhovaná káva".

Espresso je kávový nápoj extrahovaný pod tlakom 9 barov v objeme asi 25-30 mililitrov, pričom samotná extrakcia trvá približne 25 sekúnd.

Espresso by sa malo podávať do predohriatej šálky z hrubostenného porcelánu so zaguľateným dnom. 

Na hladine espressa je pena - crema, ktorá by mala mať farbu lieskového orieška. Podľa baristických pravidiel by jej hrúbka mala byť asi tri milimetre, čo sa rovná desiatim percentám z celkového objemu espressa.

Správna crema musí byť kompaktná, hustá, stabilná. Ak ju z povrchu kávy jemne odhrnieme lyžičkou, mala by sa následne vrátiť do "pôvodného stavu“.  

Pôvod espressa sa datuje do Talianska z konca 19. storočia, kde sa používali ručné kávovary, ktoré umožňovali vytvoriť silný a koncentrovaný nápoj.

V roku 1901 získal taliansky podnikateľ Luigi Bezzera patent na prvý kávovar s tlakovým systémom, ktorý umožňoval rýchlejšiu extrakciu kávy a vytvorenie espressa v podobe, akú poznáme dnes.

Bezzera a jeho spoločnosť začali kávovar vyrábať a predávať a espresso sa stalo populárnym nielen v Taliansku, ale aj v iných krajinách po celom svete. Dnes je espresso jedným z najobľúbenejších kávových nápojov na svete a jeho príprava a servírovanie sa stalo umením v mnohých kaviarňach a reštauráciách.

Espresso slúži ako základ pre mnohé ďalšie obľúbené kávové nápoje ako sú capuccino, caffé latté, latté macchiato či stále obľúbenejší flat white. 

 

crema2

Espresso lungo

Vo väčšine kaviarní u nás dostanete o niečo väčší objem espressa - s rovnakým množstvom kávy, ale väčším objemom vody. Tento nápoj je v skutočnosti Espresso lungo.

 

Espresso Americano

Ešte o trochu viac rozriedené espresso sa volá Espresso Americano.

Za svoj názov „vďačí“ Americano americkým vojakom, ktorí si počas druhej svetovej vojny rozrábali talianske espresso vodou.

Má menej výraznú chuť, Americano sa pripravuje v pomere 1: 5, teda 30 ml espressa a 150 ml horúcej vody.

black-2598314_1280

Ristretto

Opakom Lunga je Ristretto. Ide o koncentrovanejší kávový nápoj, ktorý obsahuje menej vody ako klasické espresso. Kým espresso obsahuje 25 až 30 mililitrov vody, ristretto len asi 20 mililitrov.

Ristretto má intenzívnejšiu chuť a telo a menej horkosti.V dobrej kaviarni by ho mali pripraviť tak, že kávu zomelú na jemnejšie ako na espresso a počas 25 sekúnd tak cez páku pretečie menej vody.

Doppio

Ak vám jedno espresso nestačí a potrebujete dostať do žíl čo najviac kofeínu, vypýtajte si Doppio - je vlastne dvojité espresso s objemom 50-60ml, pripravené zo 14-16g čerstvo pomletej kávy. Do jednej šálky natečie dvojitá dávka kávy, kávičkár tak dostane dvojitú dávku kofeínu.

coffee-2153572_1280

Espresso macchiato

Tento kávový nápoj je akási sofistikovanejšia obdoba espressa s mliekom. Pozostáva z espressa a malého množstva našľahanej mliečnej peny na povrchu kávy. Espresso macchiato má objem asi 30 ml, servíruje sa do malej espresso šálky.

Caffé Latté

Recepty na Caffé latte sa môžu líšiť. Všeobecnou definíciou tohto populárneho nápoja je dvojité espresso v spodnej časti predhriateho hrnčeka alebo šálky, ktoré je naplnené speneným mliekom a zdobené penou alebo obľúbeným latte art-om.

Latté znamená v taliančine „mlieko“, takže všeobecne je v tomto nápoji dominantnejšia mliečna príchuť ako v iných nápojoch na báze espressa.

Bežný je pomer mlieka 2:1 k espressu.

Caffé Latté macchiato

Veľmi populárne je aj Caffé Latté macchiato. Tento kávový nápoj, ktorý v doslovnom preklade znamená zafarbené alebo zašpinené mlieko sa pripravíte pomalým nalievaním espressa do horúceho mlieka, pokrytého vrstvou mliečnej peny. 

Rozdiel medzi Latté macchiato a Caffé Latté je, že macchiato má v strede peny hnedú škvrnu, ktorá vznikne pri nalievaní espressa cez mliečnu penu.

Pri správnej príprave by malo Caffé Latté macchiato obsahovať tri vrstvy: na spodu sa nachádza mlieko, v strede espresso a na vrchu je pena. Vďaka tomu je to jedna z najkrajších, ale tiež jedna z najdrahších káv.

Podáva sa v priehľadnom sklenenom pohári s hrubými stenami s objemom okolo 250 mililitrov Môže sa piť so slamkou ale profesionálni baristi odporúčajú len dlhú lyžičku.

Latte macchiato možno ozdobiť strúhanou čokoládou, kakaom alebo škoricou. Môžu sa do neho pridávať rôzne sirupy, ktoré vytvárajú celú škálu nových chutí.

latte-macchiato-3669136_1280

Cappuccino 

Kto by ho nepoznal, kto ho neochutnal? Ide pravdepodobne o najobľúbenejšiu kávu s mliekom. Hovorí sa, že názov Capuccino odvodili od hnedastej farby odevu kapucínov, v taliančine slovo capuccio znamená kapucňa.

Tradičné talianske Cappuccino je jedna šálka espressa, ktorá je naplnená rovnakými časťami napeneného mlieka a hustej peny v pomere 1:1. 

Podľa Národného talianskeho inštitútu by sa k 25 až 30 mililitrom espressa malo pridať cca 125 mililitrov našľahaného mlieka.

Navyše, hustá pena - kapucňa -  navrchu cappuccina udržuje teplotu nápoja dlhšie.

Nezabúdajte naše tipy sledovať na Facebooku či Instagrame.

coffee-1705662_1280